Veslački klub “Zagreb”

Prije 90-tak godina, 01. lipnja 1930., jedna je mala grupa veslačkih entuzijasta donijela odluku: u svrhu obogaćivanja veslačkog sporta u Zagrebu (već su postojali HVK i Gusar) i prihvaćanja novih zaljubljenika u veslanje – osnovati ćemo veslački klub!

Klub je dobio ime VK “USKOK”. Odmah su sastavljena Pravila kluba i predana vlastima na odobrenje, izabrana je Klupska uprava, zastava i znak. Od osnivanja, boja Kluba je bila plava. Ubrzo je izgrađen Klupski dom koji je na istom mjestu, na obalama Save, uz dogradnje i adaptacije, stoji još od 1931. godine.

Kroz to razdoblje Klub je promijenio nekoliko imena Uskok, Akademičar, Galeb,Sloboda, Trgovački, a od 13. ožujka 1956. godine VK “ZAGREB” i do danas ponosno nosi ime našeg grada. Naravno, 90 godina je respektabilna dob u životu jednog kluba, koja nije uvijek bila laka, ali je imala i svoje blistave trenutke. Već su 1932. godine u onom početnom entuzijazmu četiri posade Uskoka prošle prve kroz cilj na prvenstvu Zagreba, te iste godine u Smederevu osvojeno je i prvo zlatno odličje na Prvenstvu Jugoslavije.

Malo je godina kad se Klub nije pojavljivao na službenim regatama Prvenstva Hrvatske ili Jugoslavije. Rezultata je bilo od onih koji se odmah zaboravljaju do onih koji se uvijek pamte. Jedna od takvih godina je bila i 1966. kada je na Prvenstvu Hrvatske u Puli VK Zagreb osvojio pet prvih mjesta, a iste godine na Prvenstvu Jugoslavije na Bledu četiri. Ovi fenomenalni rezultati doveli su Klub na drugo mjesto rang liste kvalitetnih Klubova u državi.

Naši članovi nastupali su na Svjetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama, Mediteranskim igrama i na Nations Cup-u, gdje su Krešimir Lušić, Renato Pomahač, Krešimir Kuhar, Luka Grubor s trenerom Damirom Matijašecom, u IOANINI, Grčka, osvojili prvo mjesto i donijeli Hrvatskoj prvu zlatnu medalju nakon stjecanja neovisnosti. Godine 1989. do 1995. su period stalne prisutnosti u veslačkoj reprezentaciji Hrvatske te ga smatramo zlatnim razdobljem Kluba.

Leave a Reply